gezonde school

Wist u dat een deel van de gezondheidsproblemen op een volwassen leeftijd wordt veroorzaakt door een ongezonde jeugd? De basis van een gezond leven begint op jonge leeftijd. Hier heeft u als school dus veel invloed op! Kom erachter wat de juiste basis is en draag bij aan een gezondere levensstijl.

Geef een goed voorbeeld

Het begint bij uzelf en de omgeving van het kind. Kinderen zijn intelligent en zijn geneigd gedrag over te nemen van volwassen uit hun omgeving. Zorg er daarom voor dat u en uw school een gezonde levensstijl uitstralen. Dit kunt u doen door het roken op en om het schoolplein te verbieden, geen ongezonde traktaties in de personeelskamer uit te delen, sportactiviteiten waar ook de leraren aan meedoen en niet in het bijzijn van kinderen snoepen.

Voeding

Kinderen zouden gemotiveerd moeten worden om gezonder te eten. Door dit op een speelse en speciale manier over te brengen, is de kans groot dat een kind gezonder gaat eten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door speciale dagen vast te zetten zoals een woensdag fruitdag. Op zo’n dag mogen kinderen alleen fruit eten in de pauzes. Daarnaast door meer les te geven over en met fruit. Dit kan in de vorm van een spel waarbij een kind fruit kan winnen.

Bewegen

Zoals u misschien weet is de combinatie van beweging en voeding bepalend voor een gezonde levensstijl. Om kinderen zoveel mogelijk in beweging te krijgen kan uw school speeltoestellen op het schoolplein neerzetten, hiermee worden kinderen gestimuleerd om in pauzes te klimmen en klauteren. Daarnaast kunt u buiten spelletjes organiseren waarbij kinderen in maximale beweging moeten komen, bijvoorbeeld apenkooi. Zelf heeft u de meeste invloed op het bewegen van een kind!