Welk proces doorloop je bij een verslaving?

In Nederland zijn er gelukkig veel instanties die goede verslavingszorg aanbieden, waaronder de kliniek van Connection SGGZ. De hulpverleners die bij Connection SGGZ werken zijn gespecialiseerd in het aanbieden van passende hulp aan een verslaafde. Per persoon is zal er een ander behandeltraject plaatsvinden, daarom is het lastig om tot in detail te vertellen welk proces je zult doorlopen. In dit artikel lees je hoe globaal een proces zal verlopen bij het behandelen van een verslaving.

Hulp zoeken

Voordat je bij een kliniek aanklopt is de eerste en vaak ook de moeilijkste stap, het toegeven dat je hulp nodig hebt. Als familie of vrienden van een verslaafden kun je hier ook aan bijdragen door het onderling bespreekbaar te maken. De omgeving van een verslaafde speelt namelijk gedurende het proces een belangrijke (ondersteunende) rol. Het toegeven dat je een verslaving hebt is vaak heel moeilijk. Helaas kunnen sommige verslavingen erg snel verlopen, zoals bijvoorbeeld een drugsverslaving. Daarom is het heel belangrijk om op tijd aan de bel te trekken.

Het traject

Als je door de acceptatiefase heen bent begint het traject echt. Het beste voor jezelf is toch om naar een kliniek te gaan. Daar kunnen ze hulp op maat bieden en daar heb je dag en nacht hulpverleners voor je klaar staan. De duur en de inhoud van zo’n traject zal erg verschillen per persoon en per situatie. Een ding wat wel zeker is, is dat iedereen in een afkickkliniek hulpt krijgt bij het zo geheete detoxen: Het reinigen van je lichaam. Daarnaast is er ook aandacht en hulp voor de ontwenningsklachten (die de meeste mensen krijgen). Dat je wordt opgenomen in een kliniek is de basis van je behandeling. Daarnaast krijg je verschillende onderzoeken, therapiesessies, wordt je dagelijks ondersteund en is er altijd medische zorg aanwezig.

Het belangrijkste is in ieder geval om op tijd te herkennen dat iemand hulp nodig heeft en dit ook onderling bespreekbaar te maken. Doordat het vaak nog een ‘taboe’ is, is het voor een verslaafde des te moeilijker om eraan toe te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *