Of je nu een werkplaats aan huis hebt of een professionele werkplek, om goed werk te kunnen leveren heb je een nette werkruimte nodig. Het vinden van het juiste oppervlak om aan te werken kan dan nogal een uitdaging zijn. Het is belangrijk om te investeren in een werktafel houtbewerking van goede kwaliteit, waarin je al je gereedschappen kunt organiseren, zodat je project klaar bent voor elke creatieve taak.

Geen enkele werkruimte is compleet zonder een werkbank. Ben je een gepassioneerd doe-het-zelver, een houtbewerker of een hobbyist, dan heb je waarschijnlijk vaak lopen zoeken naar handgereedschap als een hamer bijvoorbeeld. Dit komt, omdat je geen vast centraal punt hebt waar je werkt.

Je hand- en elektrisch gereedschap altijd bij de hand op één plek.

Een goede werkbank is een veilige plek voor je elektrische schroevendraaier of je accuboormachine in op te bergen. Het geeft de werkman een stevig oppervlak, voorzien van een stabiele ondergrond voor de verstekzaag of bandschuurmachine. Tegenwoordig zijn er uitvoeringen in diverse stijlen verkrijgbaar, wat geweldig is voor iedereen die met hout werk.

Werkbanken die ontworpen zijn voor kleine, middelgrote tot zware projecten, zijn perfect voor huis reparaties, timmerwerkzaamheden, hobby’s in werkplaats of garage. De oppervlakte van een werktafel houtbewerking bestaat meestal uit spaanplaat, esdoorn of beukenhout. Werkbanken met spaanplaat kunnen een gelamineerd oppervlak hebben, dit maakt makkelijk schoon, maar bij intensief gebruik niet duurzaam genoeg.

Welke werktafel kiezen?

Het is voor iedereen een kwestie van persoonlijk stijl en hoe zwaar zijn de objecten die bewerkt moeten worden. Sommige houtbewerkers nemen het niet zo nauw en verwijst de term ‘werkbank’ naar een grote houten plaat op twee schagen. Een goede werktafel moet je dingen in en aan op kunnen bergen. Er kunnen houten bankschroeven in verwerkt zitten en er moet voldoende ruimte zijn om lijmklemmen te kunnen gebruiken.

Heb je regelmatig zware projecten, dan is het verstandig om te kiezen voor een werktafel van hardhout, deze kan voorzien zijn van een stalen frame ter ondersteuning. Voor het gebruik van elektrisch gereedschap is het misschien handig dat er laden in zitten verwerkt en ook een extra stroomvoorziening aan de werkbank.

Als laatste nog twee tips: gebruik een drogende beschermende olie om je werkbank mee in te smeren en om krassen bij te werken. Smeer hem in met een dun laagje was, zodat lijmresten niet blijven plakken.