Thuiswerken zorgt voor minder autogebruik

shortlease

Gemiddeld 63% van de thuiswerkers heeft het thuiswerken als positief ervaren gedurende de coronacrisis. Door deze positieve ervaringen zal het thuiswerken geen kort fenomeen zijn. Ook na de coronacrisis zal thuiswerken het nieuwe kantoorwerk worden. Doordat het kantoorwerk verschoven is naar privéomgeving is het gebruik van de auto drastisch gedaald.

Voorkeur thuiswerken

Merendeel van de thuiswerkers geeft voorkeur aan 1-3 dagen om thuis de werkzaamheden voort te zetten. Opvallend is dat voornamelijk hoogopgeleide en mensen die met openbaar vervoer reisden thuis zijn gaan werken. Echter kampen andere thuiswerkers met het gevoel van eenzaamheid. Door de zelfstandigheid en nihile communicatie voelen thuiswerkers zich soms eenzaam.

Invloed op mobiliteit

In de afgelopen maanden zijn de wegen in Nederland leger en kan er beter worden doorgereden. Daarentegen zijn werknemers angstiger geworden om met het openbaar vervoer te reizen, waardoor deze werknemers juist meer de weg op zijn gegaan met de auto.

Leaseauto de oplossing?

Door het onregelmatige gebruik van de auto, is de neiging om afscheid te nemen van de auto groter voor werknemers. In de afgelopen maanden is het gebruik van een leaseauto gestegen en dan met name shortlease auto’s. Shortlease geeft namelijk de mogelijkheid om flexibel een auto te huren, waarbij leasecontracten van één maand tot twee jaar kunnen duren.

Reiskosten

Ondanks dat het aantal woon-werkkilometers gedaald is, daalt de reiskostenvergoeding voor 25% van de werknemers niet. De reden die hiervoor gegeven wordt is dat er nog teveel onduidelijkheid is over het verplichte thuiswerken, waardoor dit niet consequent kan worden bijgehouden.