Het doel van terreinbeveiliging is voorkomen dat er personen zonder autorisatie binnenkomen, maar ook dat personen zonder toestemming dingen mee naar binnen of buiten nemen. Componenten van terreinbeveiliging zijn om mee te beginnen een degelijk hekwerk en verder onder meer verlichting, camera’s, poorten, sterke slagbomen en beveiligingspersoneel. In bijzondere situaties bijvoorbeeld ook rampalen. Om beveiligingspersoneel ‘s nachts bij hun werk te helpen, is een goede verlichting van het terrein gewenst, desgewenst met bewegingsdetectie. Met camera’s en een systeem dat de beelden vastlegt, kan vanuit een centraal punt het hele terrein in de gaten worden gehouden, inclusief het beveiligingspersoneel zelf. Daarbij mag men natuurlijk de privacyregels niet overtreden. Mensen moeten het terrein kunnen opkomen of verlaten. Daarvoor dienen poorten en sterke slagbomen.

Soorten slagbomen

Doorgaans is het wenselijk dat ‘s nachts het terrein kan worden afgesloten. Tenzij natuurlijk een bedrijf 24 uren per dag en 7 dagen per week actief is en gedurende al die tijd er mensen het terrein op- en afgaan. Als er een wachthuisje bij de doorgang staat, kan dan wellicht met een sterke slagboom volstaan. Afhankelijk van de verkeersdrukte, van mensen en voertuigen, kan het vervelend worden als er gewacht moet worden op het opengaan van de poort. Met een sterke slagboom kan dan wellicht de poort openblijven. Behalve de vorm van de boom zelf, zoals de lengte, dikte/diameter en het materiaal, zijn er verschillen in het hefmechanisme. Een hefboom kan handmatig worden bewogen. Bij een lange en/of zware boom kan dat niet meevallen. Met een gemechaniseerde hefboom, zal een elektromotor de benodigde draaibeweging uitvoeren. De aansturing kan zijn met drukknoppen bij de slagboom. Afhankelijk van de situatie kan dat echter wat onhandig zijn en wordt een besturing op afstand gemaakt, met bedrading of draadloos.

Enige andere toepassingen

Naast terreinbeveiliging, is een sterke slagboom bijvoorbeeld ook nodig voor spoorovergangen, toegang tot een veerboot en op plekken waar betaald moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *