In 2020 is Nederland voor de derde keer op rij verkozen tot de beste op het gebied van pensioenstelsels. Dit zegt de Global Pension Index. Ondanks de dreigende veranderingen in ons pensioenstelsel kunnen we ons dus nog steeds de beste noemen. De Global Pension Index wordt ieder jaar gemaakt door verschillende organisaties waaronder het CFA institute en de Monash University uit Australië.

Gerelateerde link: Veldhuis Advies

Status

De lijst wordt dus aangevoerd door Nederland. We worden hierbij gevolgd door Denemarken. Samen met Denemarken hebben wij als enige landen in de wereld een A-status. Deze status geeft de mate van financiële stabiliteit aan die het stelsel biedt. In zowel Nederland als Denemarken is financiële stabiliteit na je pensionering dus uitermate goed. Op de derde plaats staat Israël. Zij hebben echter geen A-status. Onderaan de index bevinden zich Thailand, Argentinië en Turkije.

Ouderen werken langer door

De pensioenen in Nederland hebben een flinke hervorming gehad met het pensioenakkoord. Toch is Nederland ondanks deze hervorming nog steeds de beste. Dit komt vooral door de buffer die is opgebouwd waarmee we nog jaren vooruit kunnen. Door de stijgende levensverwachting van Nederlanders duurt een gemiddeld pensioen steeds langer. Dit gaat dus ook steeds meer geld kosten. Om deze reden is het van belang dat mensen langer doorwerken. Ook moeten Nederlanders meer gaan sparen zodat ze niet alleen maar van hun pensioen hoeven leven. Door de groei van het aantal gepensioneerden wordt het steeds moeilijker om alle pensioenen te blijven betalen. Het gevolg hiervan kan zijn dat mensen niet meer hun volledige pensioen uitgekeerd krijgen. Als dit gebeurd moet je genoegen nemen met een lagere levensstandaard.

Verhogen van de pensioenleeftijd

Er wordt veelal geadviseerd om de pensioenleeftijd op te hogen. Hoewel er in Nederland veel mensen langer doorwerken blijft het aantal gepensioneerden aanzienlijk stijgen. Door de pensioenleeftijd omhoog te doen en hiermee mensen te dwingen langer door te werken, wordt het makkelijker om alle pensioenen financieel op orde te houden. Er is hiervoor echter wel veel tegenstand. Vooral mensen met een fysiek zware baan willen niet dat de pensioenleeftijd wordt verhoogt. Dit komt doordat hun lichaam deze fysieke werkzaamheden steeds moeilijker aan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *