Aluminium is het meeste beschikbare metaal in de wereld. Echter wordt aluminium gevormd tot vele soorten producten doordat het een toegankelijk metaal is. Voordat aluminium producten tot stand komen, gaat er een productieproces aan vooraf. Dit productieproces leggen we stap voor stap aan u uit.

Bauxiet

Aluminium komt voort uit Bauxiet, dit is de erts waaruit aluminium getrokken wordt. Aluminium is in de vorm van oxide te vinden, oftewel metaal dat in verbinding staat met zuurstof. Door middel van het Bayerproces wordt de aluminiumoxide uit bauxiet gehaald, waar een vloeibaar mengsel uit ontstaat. Dit vloeibare mengsel wordt afgekoeld en als kristallen omgezet in aluinaarde. Aluinaarde bestaat uit zuurstof en aluminium. Het doel in het vervolgproces is dus om de aluminium te scheiden van zuurstof, zodat er zuiver aluminium overblijft.

Elektrolyseproces

De aluinaarde wordt vervolgens vervoerd naar aluminiumfabrieken. In deze fabrieken wordt dit omgezet naar zuiver aluminium, door elektrische spanning op te wekken. Deze elektrische stroom zorgt er vervolgens voor dat de zuurstof gescheiden wordt van de aluminium. Het zuivere aluminium zakt in de grote tonnen naar onder, waardoor dit kan worden afgetapt. Nu is het zuivere aluminium klaar om bewerkt te worden in producten en voorwerpen.

Gebruik van zuiver aluminium

Nadat er zuiver aluminium is overgebleven, kan er gebruik van worden gemaakt door het te bewerken. Het aluminium wordt gebruikt voor elektronische apparatuur, verpakkingsmaterialen, folie, dakbedekking en speelgoed. Maar de belangrijkste uitvinding is het gebruik van aluminium op zee. Door vele materialen die in contact komen met zee kan corrosie ontstaan. Dit is echter niet zo met aluminium. Door het corrosiebestendige materiaal worden er veel aluminium boten en aluminium platbodems ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *