Een aantal feiten over het wegontwerp in Nederland

Nederland bestaat uit een groot wegennet, waardoor wegontwerp een belangrijk onderdeel is in deze samenleving. In Nederland gelden er daarom een aantal richtlijnen waaraan gehouden moet worden binnen het wegennet in Nederland. Wij kennen in Nederland drie wegcategorieën, namelijk erftoegangswegen, gebiedsontsluitingswegen en stroomwegen. Om erachter te komen wat er schuilt achter dit wegontwerp, hebben wij een aantal feitjes voor je opgesomd. 

Functionele netwerkopbouw

Binnen het Nederlandse wegennet kennen wij de functionele netwerkopbouw. Hierin wordt er onderscheid gemaakt tussen stromen en verblijven. Stromen gaat hierin over het rijden op lange afstanden, bijvoorbeeld snelwegen. Verblijven gaat over de toegang tot bijvoorbeeld winkels, woningen of bedrijven. Het is hierin belangrijk dat deze twee onderdelen met elkaar verbonden worden in het wegontwerp. 

Het ontwerp volgens een model

Een wegontwerp wordt gebaseerd op de driehoek functie- vorm – gebruik. Alle drie de punten moeten terugkomen in het ontwerp toegepast op de situatie in het verkeer. Voor een verkeersdeelnemer moeten alle drie de punten in het model duidelijk zijn. Wil jij zelf aan de slag met het wegontwerp? Kijk dan eens naar de opleiding middenkaderfunctionaris! Deze opleiding kun je volgen bij Infravak.

wegcategorieën

De wegen in Nederland worden gesplitst in verschillende categorieën. Zo zijn er stroomwegen, erftoegangswegen en gebiedsontsluitingswegen. Stroomwegen zijn er om het verkeer zo snel mogelijk op plaats van bestemming te krijgen. Erftoegangswegen zijn ontworpen om direct toegang te verlenen tot verblijfsgebieden. Gebiedsontsluitingswegen zijn er juist om deze stroomwegen te verbinden met erftoegangswegen. Dit zijn bijvoorbeeld de autowegen waar je 50 tot 80 kilometer mag rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *