De geschiedenis van Zwolle

Zwolle is ontstaan tijdens de middeleeuwen op een dekzandrug tussen de Overijsselse Vecht en de IJssel. Deze plek was hoger gelegen en bewoonbaar, terwijl de rest van het omringende land moerasgebied was. Zo’n plek heette destijds een suolle dit is later veranderd in de naam Zwolle. De dekzandrug is nog steeds te zien, er zijn namelijk hoogteverschillen tussen bepaalde straten en pleinen in het centrum van de stad.

Eerste vermelding

De eerste vermelding van Zwolle komt uit het jaar 1040, de stad verwierf haar stadsrechten uiteindelijk in 1230. In 1265 kreeg de stad marktrechten. In het jaar 1324 werd de stad in brand gestoken en brandde bijna de gehele stad af. De stad werd snel herbouwd met stenen muren en huizen in plaats van hout. Zwolle bloeide in de 15e eeuw op, doordat de handel groeide mede door het lidmaatschap van de Hanze. 

Handelsoorlog met Kampen

In de 16e eeuw ging steeds meer handelsverkeer via de Vecht en het Zwarte Water. Het Zwarte Water werd steeds belangrijker. Kampen ligt verder stroomafwaarts en ging tol eisen van de Zwollenaren die langs voeren dit leidde tot een handelsoorlog tussen Kampen en Zwolle.

Tachtigjarige oorlog

Tijdens de tachtigjarige oorlog werd er weinig gevochten rond en in Zwolle, de stad is lange tijd de enige Overijsselse stad die niet door Spanjaarden werd veroverd. Ook gaf het zich over aan de Hollanders om een bloedvergieten te voorkomen. 

Veel huizen in Zwolle hebben een schuin dak en kunnen door een dakkapel te plaatsen beter gebruik maken van hun beschikbare ruimte. Weet je niet hoe jij je dakkapel wil vormgeven? Doe dan dakkapel inspiratie op bij dakkapellen modulair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *