De beste hypotheek vinden in vier stappen

Wanneer je een koophuis op het oog hebt, moet je kijken of deze woning financieel haalbaar is. Er zijn drie manieren waarop je een woning kan financieren, namelijk door spaargeld te gebruiken, een schenking van je ouders te gebruiken en/of door een hypotheek af te sluiten. Voor veel mensen is het bedrag van de eerste twee financieringsmogelijkheden niet genoeg om een woning te kopen. Voor de meeste mensen is het dus noodzakelijk om geld te lenen door een hypotheek af te sluiten. Helaas is er geen vaste hypotheek die voor iedereen het goedkoopst is. Om deze reden hebben wij een stappenplan opgesteld die jij kunt volgen om de beste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Om te zorgen dat je niet te veel geld betaalt voor jouw hypotheek moet je de volgende vier stappen goed volgen.

Stap 1 – Bereken je maximale hypotheek

Wanneer je een woning op het oog hebt, is het belangrijk om nogmaals te controleren of de woning binnen jouw budget valt. Dit doe je door te kijken wat de maximale hypotheek die jij kan krijgen bij een bank. Deze maximale hypotheek is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder jouw inkomen en de rentevaste periode die je bij jouw hypotheek neemt. Vul deze gegevens in op internet om een goede schatting te krijgen van hoeveel geld jij maximaal mag lenen. Wanneer je dit bedrag optelt bij het bedrag wat je aan spaargeld en/of schenking kunt uitgeven aan de woning, weet je of het koophuis realistisch is voor jouw situatie.

Stap 2 – Bereken je maandelijkse lasten

Wanneer je de maximale hypotheek hebt berekend, dan is het tijd om de kosten van de hypotheek om te rekenen naar de maandelijkse lasten die je hebt wanneer je de hypotheek afsluit. De maandelijkse lasten zijn afhankelijk van de looptijd, het type hypotheek, de hoogte van de rente en de rentevaste periode. Wanneer je deze maandelijkse lasten hebt berekend, moet je gaan controleren of dit past bij jouw situatie. Kan je nog normaal leven wanneer je deze maandelijkse lasten erbij hebt of moet je heel je levensstijl aanpassen voor de hypotheek? Het is belangrijk om hier goed over na te denken om problemen in de toekomst te voorkomen.

Stap 3 – Het maken van de keuzes

Wanneer je het voorwerk hebt gedaan wordt het tijd om keuzes te gaan maken. Om te beginnen is het belangrijk om te melden dat het gaat om veel geld en dus moeten er geen overhaaste beslissingen en keuzes worden gemaakt. Neem alle tijd om te kijken welke keuzes het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.

De belangrijkste keuze is de hoogte van je hypotheek. Is het daadwerkelijk nodig om de maximale hypotheek aan te vragen of is het mogelijk om de woning die je wilt hebben te kopen door een lager geldbedrag te lenen? Voor sommige mensen is het noodzakelijk om de maximale hypotheek te nemen, maar over het algemeen is het verstandig om te kijken of een lager leenbedrag ook mogelijk is.

Wanneer je weet hoeveel geld je wilt lenen, moet je kijken naar de manier waarop je dit geld het liefst wil aflossen. Je kan namelijk kiezen voor verschillende hypotheken, met een andere manier van aflossen. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste jaren veel rente en los je pas in de latere jaren het grootste deel van de lening af. Bij een lineaire hypotheek is dit weer anders, aangezien je hier elke maand een gelijk deel van de lening aflost, waardoor de maandelijkse lasten in de loop van de tijd afnemen.

Ten slotte moet je natuurlijk ook nog bepalen in welke periode je de hypotheek wilt aflossen. Dit heeft dan ook de grootste impact op de hoogte van de maandelijkse lasten.

Stap 4 – Het vinden van de hypotheek met de laagste hypotheekrente

Tegenwoordig zijn er enorm veel hypotheekverstrekkers op de markt waaruit jij kunt kiezen. Wanneer je weet wat voor hypotheek je wilt hebben, ga je op zoek gaan naar de aanbieder met de laagste hypotheekrente. Tegenwoordig kun je alle rentetarieven vergelijken online, waardoor je in een paar kliks een overzicht hebt van alle hypotheken die voldoen aan jouw wensen. In dit overzicht zie je dus ook welke hypotheekverstrekker jou een voordelige hypotheek kan aanbieden. Wanneer je de hypotheek hebt gevonden die bij je past, controleer dan altijd nog even de voorwaarden van de hypotheek. Wanneer dit is gedaan, kun je de hypotheek aanvragen en jouw droomhuis daadwerkelijk kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *