5 tips voor een brommer verzekeren

Wanneer je een brommer hebt aangekocht moet je er natuurlijk rekening mee houden dat er daarvoor ook een verzekering moet worden afgesloten. Voor een brommer verzekeren geldt een wettelijke verplichting. Op het ogenblik dat je deze in het Nederlandse verkeer brengt moet ze dan ook altijd voorzien zijn van een bepaalde brommerverzekering. Ben jij ook de mogelijkheden aan het bekijken voor wat het afsluiten van een geschikte verzekering betreft voor je brommer? Dan kan het absoluut interessant zijn om even de vijf tips te bekijken met betrekking tot je brommer verzekeren die hier op deze pagina zijn terug te vinden.

 1. Tip 1: Wees je bewust van de verschillende brommerverzekeringen 

De eerste tip is misschien wel de meest voor de hand liggende. Het spreekt namelijk voor zich dat je geen verzekering voor je brommer gaat afsluiten zonder eerst even te bekijken welke mogelijkheden er allemaal op de markt zijn terug te vinden. Voor de brommerverzekering geldt dat er in de basis drie verschillende soorten verzekeringen bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de mogelijkheden zoals hieronder aangegeven: 

 1. De WA-verzekering voor schade aangericht aan derden; 
 2. De beperkt cascoverzekering voor brommers; 
 3. De volledige cascoverzekering of allrisk verzekering voor brommers; 

Alle drie deze verzekeringen beschikken over hun eigen, concrete voor- en nadelen. Op welke manier je nu precies jouw brommer gaat verzekeren is afhankelijk van jouw situatie. Hierbij moet er in ieder geval rekening worden gehouden met de hieronder terug te vinden factoren:

 • Het type brommer die je hebt aangekocht;
 • Of je hebt gekozen voor een gloednieuwe of voor een tweedehandse brommer; 
 • Het budget dat je beschikbaar hebt voor je brommerverzekering; 
 • Het aantal kilometer die je aflegt met je brommer; 

Grondig nadenken en goed de verschillende soorten brommerverzekeringen in detail bekijken is in ieder geval altijd een must. Enkel en alleen op deze manier zal je jouw brommer verzekeren tegen die voorwaarden die voor jou het meest interessant zijn.

 1. Tip 2: Bij welke verzekeraar ga je, je brommer verzekeren?

Een brommer verzekeren wordt in de praktijk in het merendeel van de gevallen voorafgegaan door het uitvoeren van een vergelijking. Dat is altijd interessant. Een brommerverzekering vergelijking uitvoeren zorgt er immers voor dat je in eerste instantie zal kunnen achterhalen welke verzekeraar je het interessantste aanbod kan doen voor jouw brommer. Hoe belangrijk dit financiële aspect ook mag zijn, er is meer. Het is namelijk zo dat ook de inhoud van brommerverzekeringen afhankelijk kan zijn van de verzekeraar waar je een beroep op doet. Enkel en alleen het uitvoeren van een vergelijking maakt deze verschillen op een efficiënte manier duidelijk. Ondanks het feit dat we absoluut aanrader om altijd een verzekering uit te voeren moet je ook zeker altijd even je vaste verzekeraar contacteren. 

Door contact op te nemen met je vaste verzekeraar voor het afsluiten van een brommerverzekering is het mogelijk dat je eventueel aanspraak kan maken op een zogenaamde kwantumkorting. Dit omdat je natuurlijk meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebt afgesloten. Betekent dit dat je brommer verzekeren altijd moet gebeuren bij je vaste verzekeraar? Dat is uiteraard ook weer niet. Alles is op dit vlak namelijk afhankelijk van hoe interessant het aanbod is dat hij of zij kan doen. 

 1. Tip 3: Kan je een oldtimerverzekering afsluiten of niet?

Heb je ervoor gekozen om een oude(re) brommer te kopen? In dat geval zou je voor jouw brommer verzekeren ook kunnen kijken in de richting van een speciale oldtimerverzekering. Een dergelijke verzekering afsluiten zorgt er in eerste instantie voor dat er door de verzekeraar (meer) rekening zal worden gehouden met de unieke waarde waar je voertuig over beschikt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er in het merendeel van de gevallen voor deze verzekering een lagere verzekeringspremie wordt aangerekend. Ze levert je als verzekeringnemer dus ook nog eens een (extra) financieel voordeel op. 

Ben jij ook wel geïnteresseerd in het afsluiten van een oldtimerverzekering voor jouw brommer? Dan moet je er wel rekening mee houden dat je brommer aan verschillende voorwaarden dient te voldoen. Verdiep je dus zeker eerst even grondig in deze voorwaarden voordat je de voorkeur geeft aan dit type van brommerverzekering.

 1. Tip 4: Overweeg mogelijke aanvullende dekkingen voor je brommer 

Allereerst zal je voor je brommer verzekeren een keuze moeten maken uit de verschillende standaard brommerverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Heb je deze keuze gemaakt en heb je één van deze verzekeringen afgesloten? Dan zal je ook nog even moeten kijken naar de verschillende mogelijke extra dekkingen die er op de markt zijn terug te vinden. Deze worden vaak over het hoofd gezien, maar kunnen voor je brommerverzekering zeker en vast een aanrader zijn om te overwegen. Op dit vlak loont het in ieder geval de moeite om op z’n minst even rekening te houden met het bestaan van: 

 1. Een bestuurdersverzekering;
 2. Een rechtsbijstandsverzekering;

De bovenstaande aanvullende dekkingen voor wat een brommer verzekeren betreft zullen zeker niet voor iedereen even interessant zijn, maar ze zijn wel zeker en vast de moeite meer dan waard om te overwegen. Zo kan ook jij als bestuurder extra goed verzekerd zijn!

 1. Tip 5: Je brommer verzekeren is wettelijk verplicht!

Tot slot nog een laatste tip. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat ervoor een brommer verzekeren een wettelijke verplichting geldt. Deze verplichting heeft net zoals bij andere gemotoriseerde voertuigen enkel en alleen betrekking tot de WA-verzekering. Deze verzekering moet ervoor zorgen dat je bij schade aan derden niet zelf voor de financiële gevolgen hoeft op te draaien. Tegelijkertijd garandeert dit dat andere weggebruikers bij een ongeval met schade door toedoen van derden ook altijd zullen worden uitbetaald. 

Dat er enkel en alleen een wettelijke verplichting geldt voor de WA-verzekering betekent dat je bij een brommer verzekeren altijd op deze dekking zal kunnen rekenen. Kies je er met andere woorden uiteindelijk voor om de voorkeur te geven aan een beperkte of volledige cascoverzekering? Dan zal je kunnen vaststellen dat ook bij die verzekeringen de WA-dekking altijd is inbegrepen. In ieder geval, laat de tips op deze pagina met betrekking tot een brommer verzekeren je helpen bij het afsluiten van de beste brommerverzekering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *